Sanallaştırma Çözümleri
Sanallaştırma Nedir?
Sanallaştırma (virtualization); misafir olarak isimlendirilen birden fazla işletim sisteminin aynı fiziksel ekipman kaynaklarını (resources) paylaşarak çalışmasını ifade eder.
Sanallaştırma sistemleri, kullanıcı ile donanım arasında mantıksal bir katman oluşturarak kullanıcının doğrudan fiziksel sistem kaynaklarına erişmesini engeller. Bu katman kullanıcı taleplerini alarak uygun bir şekilde donanıma ileten, sanallaştırmanın çekirdeği olarak adlandırılan Hypervisor veya VMM (Virtual Machine Monitor) olarak adlandırılan mantıksal bir katmandır. Bu sayede sanallaştırma, en zorlu iş yükleri için daha etkin ve sürekli kullanılabilirliğe sahip yeni nesil veri merkezlerini kurmayı mümkün kılmıştır.
VMware ve Hyper-V
Microsoft Hyper-V sanallaştırma çözümü ile sadece sunucu donanımlarını birleştirme gibi temel sanallaştırma işlevlerinin de ötesinde, özel ve hibrit bulut için kapsamlı platformlar oluşturmak üzere kullanılabilir. Bu da kuruluşunuzun maliyet tasarrufu yapmasına ve operasyonel işlemlerde üretkenliğini arttırmasına olanak sağlar.
VMware ise, iş altyapısının sanallaştırılması konusunda dünyada lider konumda kendisini kanıtlamış masa üstünden veri merkezlerine (datacenter) ve Bulut’a (cloud) kadar sanallaştırma çözümleri sunmaktadır.
VMware, çalıştığı firmaların bilişim yapılarını enerjik hale getirirken enerjiden tasarruf etmelerini sağladı. VMware bunu sanallaştırma konusunda kendisini kanıtlamış ürünü vSphere ile sağlamaktadır.
Sanallaştırma Sebepleri ve Cevapları
- Şirketiniz neden sanallaştırma uygulamalı
- Sanal makinelerin kazanımları nelerdir
SANALLAŞTIRMA YAZILIMINA KARAR VERMEK İÇİN, 5 NEDEN
- 1. Mevcut kaynaklarından daha fazla yarar elde etmek: Donanımlarınızı bir yıl içerisinde verimli olarak kullanabildiğiniz süreyi inceleyecek olursanız karşınıza %20-%30 gibi oldukça düşük bir oran çıkacaktır. Geri kalan %80-%70’lik kaynağın başka işlerde kullanılabilmesin sağlanmaktadır. Bu sadece CPU gücünde değil, bellek, network, disk, elektrik, KGK (UPS), kabin, sistem odası gibi bir çok kaynağı etkileyecektir. Mevcut kaynakları verimli kullanmak belirli bir periyotta sizi oldukça yüksek yeni donanım masrafından kurtarmak demektir.
- 2. Fiziksel altyapınızı azaltmak: DataCenter’ınız da bulunan donanım sayısının azaltılması ve bu azalmanın neden olduğu fiziksel network switch’lerinde azalması ile kullanılan ofislerde ihtiyaç duyulan kıymetli alanın çoğalmasına neden olacaktır. Bu aynı zamanda masraf maliyetini de düşürecektir.
- 3. İş sürekliliğini sağlamak için donanım ve uygulamaların sürekli kullanılabilirliğinin arttırılması: Birden fazla donanım üzerinde kurulumları yaptığınızda karşınıza çıkan sistemin esnekliği sayesinde sistemlerden birisinin bozulması, bakıma alınması gibi nedenlerle durması durumunda iş sürekliliğinizin bozulmayacaktır. Buda size rekabette hem devamlılık hemde kimi zaman öne geçmeyi getirecektir.
- 4. Operasyonel esnekliğe ulaşmak: Pazardaki hızlı değişikliklere dinamik kaynak yönetimi ile yanıt verebiliyor olup ihtiyaç duyulan sunucu ve istemci sağlama ve uygulama dağıtımını sağlayabileceksiniz.
- 5. Desktop yönetilebilirliğini ve güvenliğini arttırmak: Uzak veya yerel erişim yapan kullanıcıların güvenli masaüstü bilgisayar ortamlarını network ortamında veya network ortamı olmadan neredeyse tüm masaüstü, taşınabilir bilgisayar veya tablet PC’lerin izlenmesini, yönetilmesi ve dağıtımını yapabileceksiniz.
Amacınız ister iş yüklerini sanallaştırmak; ister özel bulut oluşturmak; ister genel bulut aracılığıyla hizmetlerinizi ölçeklendirmek veya bu üçünün birleşimi olsun; Dure Bilişim ister VMware ister Hyper-V olsun, sanallaştırma ve yönetim çözümleri, kaynakları daha iyi yönetmenize ve bilgi teknolojilerini hizmet olarak sunmanıza imkan sunar. Sanallaştırma çözümleri ile bilgi teknolojileri etkinliğinizi ve esnekliğinizi arttırabilirsiniz, maliyetlerinizi aşağıya çekebilir, rekabette elinizi güçlendirebilirsiniz.